Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia (6936968420410)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Fohow Health Products Co., Ltd, China
  • Kategoria: Preparaty ziołowe

Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks - Cordyceps w płynie - Suplement diety

Zawartość opakowania: 4 ampułki po 30 ml

komponenty: wodny wyciąg z maczużnika chińskiego 1:10 (Cordyceps sinensis), wodny wyciąg z lakownicy lśniącej 1:3 (Ganoderma lucidum, Reishi), wodny wyciąg z twardziaka jadalnego 1:3 (Lentinula edodes, Shiitake), wodny wyciąg z pędów bambusa 1:2,5 (Bambusa longispiculata), miód, substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Zalecana porcja dzienna: 5ml (1 łyżeczka, 1/6 ampułki, najlepiej spożyć przed śniadaniem. Stosować przez 1- 2 miesięcy. Po upływie 2 do 3 miesięcy można wznowić wykorzystywanie produktu.

Dlaczego cordyceps jest tak ceniony?
nad wyraz dobra opinia o właściwościach cordycepsu ma swoje źródło w starożytnej chińskiej medycynie. Grzyb ten był stosowany już na niemało lat przed Chrystusem, w szczególności w konwencjonalnym ziołolecznictwie był użytkowany w schorzeniach:

- przewlekłym zmęczeniu,
- wyczerpaniu organizmu,
- infekcjach nerek,
- infekcjach płuc,
- problemach z potencją.

Współcześnie grzyb i jego preparaty używany jest w medycynie chińskiej (w Europie brak badań i leków), w chorobach:

- autoimmunologicznych (choroby tarczycy, alergie),
- nowotworach,
- schorzeniach płuc (stany zapalne, infekcje, astma),
- obniżeniu wytrzymałości organizmu o najróżniejszej etiologii,
- dermatologicznych (starzenie się skóry, grzybice),
- cukrzycy rodzaju 2,
- choroby wątroby.

Bibliografia:
Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, London 2011

Fohow Oral Liquid – stanowi genialne połączenie tradycyjnej medycyny chińskiej i współczesnych zdobyczy nauki. Należy przy tym wyjaśnić,konwencjonalna chińska farmacja różni się zasadniczo od współczesnej farmakologii zachodniej. Podczas, gdy medycyna chińska kładzie nacisk na holistyczne podejście do pacjenta w celu zdiagnozowania przyczyn jego dolegliwości, to w leczeniu opartym na współczesnych standardach europejskich choroby tłumi się wykorzystując do tego celu antybiotyki i inne grupy leków.

Eliksir Fohow Oral Liquid w swym składzie gromadzi:

1. Fohow Linchzhi (Ganoderma lucidum, Reishi) – linchzhi wpływa na układ niepodatnościowy człowieka wywołując jego ulepszona prace i wzmocnienie odporności. Obecnie jest to jedyny preparat tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który przenika pięć podstawowych meridianów (serce, płuca, śledziona, wątroba, żołądek).

2. Cordyceps chiński (maczużnik chiński, cordyceps sinensis) - to filar „trójcy chińskich pereł" obok żeń-szenia i poroża. Wyjątkowo cenniony jest cordyceps pochodzący z Tybetu. Grzyb ten jest owiany tajemnica, narosło wokół niego dużo mitów, ponieważ grzyb ten jest równocześnie przedstawicielem świata zwierząt i roślin, a jego rozwój przebiega pod ziemią.

3. Shiitake (grzyby zima, Lentinula edodes, Lentinus edodes, Agaricus edodes) – grzyb o unikalnym zapachu. W niektórych częściach świata nazywany jest pokarmem cesarza. Shiitake jest niezwykle cenny ze względu na wysoką zawartość białek, aminokwasów, kwasów aminowych, witamin z grupy B.

Eliksir Fohow od innych dostępnych na rynku preparatów odróżnia zawartość surowca o nadzwyczajnej jakości, znakomicie zbilansowana receptura i użycie współczesnych technice. Wszystko to sprawia, iż Eliksir Fohow jest najskuteczniejszym preparatem cordycepsu do picia.

wykorzystywanie:
Eliksir Fohow Oral Liquid powinien być spożywany rano (między godziną 6 a 9), bezpośrednio po przebudzeniu. Przed wypiciem należy oczyścić jamę ustną, usunąć nalot z języka i wypić pół szklanki ciepłej wody. Butelkę wstrząsnąć przed wykorzystaniem.
Otwarte butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zalecana dawka dla osób dorosłych to 5 ml dziennie przez okres jednego do dwóch miesięcy. U dzieci stosuje się stosownie mniejsze dawki.


komponenty:
Cordiceps sinensis - 75%, Shiitake - 6%, Linchzhi - 6%, młode pędy bambusa - 5%, miód - 2%

Oryginalne produkty Fohow Feniks - klasyczna Medycyna Chińska.

Producent:
FOHOW Health Products Co., Ltd., Chiny
245 Long xia road, Dou men district, Zhuhai, Guangdong province

Importer:
Fohow Polska Sp. Z.oo.,
ul. Kordiana 20,
04-451 Warszawa

Dystrybutor: e-Fohow.pl

sprawdź więcej o:

Cordyceps sinensis – właściwości i użycie. https://e-fohow.pl/pl/n/Cordyceps-sinensis-wlasciwosci-i-wykorzystanie./94

sprawdź więcej o Shiitake na blogu: Shiitake

Cordyceps sinensis w aptece, Shanghai, Chiny

Lakownica lśniąca składnik Fohow Oral Liquid - atrybuty:
- wzmocnienie odporności,
- utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu,
- wzmocnienie układu krążenia.

Ganoderma lucidum to jedna z kluczowych roślin użytkowanych w tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Oryginalne parametry grzyba były używane już w czasach starożytnych. W zalezności od szerokości geograficznej grzyb jest różnie nazywany: Reishi w Japonii, ling zhi w Chinach czy lakownica połyskująca w Polsce. Nazwy ludowe to grzyb mocy duchowej lub grzyb rosnący na kamieniu, a także grzyb dziesieciotysiącletni.

Reishi jest grzybem jadalnym, lecz jego specyficzny gorzki smak nie odpowiada wszystkim smakoszom grzybów. W konwencjonalnej Medycynie Chińskiej grzyb ten jest jednym z filarów ziołolecznictwa. Historia zastosowania lakownicy połyskującej sięga czasów starożytnych, o czym świadczą zapisy w chińskiej farmakopedii – zgodnie z nią roślina ta przedłuża młodość i życie.

W składzie grzyba znajduje się sporo związków – polisacharydy, tri terpeny, cholina, betaina, kwas lignocerynowy, kwas stearynowy, kwas pirofosfatydowyoraz triterpeny. Polisachardy wykazują działanie immunostymulujące, zmniejszają ciśnienie krwi i hamują syntezę cholesterolu. Dodatkowo inhibitują uwalnianie histaminy. Nieco odmiennie działają tri terpeny, których wartość upatruje się na ogół w działaniu cytotoksycznym i przeciwutleniającym. Właściwości te powodują, że grzyba zalicza się do naturalnych antyoksydantów.

Ling zhi został sklasyfikowany ponadto jako adaptogen, ponieważ parametry wspierające funkcjonowanie układu niepodatnościowego.


Cordyceps sinesis (maczużnik chiński) główny komponent Fohow Oral Liquid – opis gatunku
W ujęciu taksonometrycznym cordyceps sinensis należy do grzybów wyższych. Podobnie, jak pozostałe grzyby z gatunku cordyceps, jest to strzępkowa anamorfa workowców(Ascomycetes) należących do rodziny buławinkowatych (Clavicipitales). Co interesujące, w warunkach naturalnych owocniki grzyba cordyceps simensie zbierane są wyłącznie w dwóch miejscach na świecie: w Tybecie i Nepalu na wysokości powyżej 3000 m. W środowisku naturalnym grzyb pasożytuje na 30 różnych gatunkach gąsienic, które w trakcie mroźnej zimy bytują w stadium larwalnym do 15 cm pod ziemią. Dopiero na jesień zachodzi chemiczna reakcja miedzy zarodnikami grzyba i oskórkiem larwy ćmy. Zainfekowane larwy zostają pod powierzchnią, ale grzyb powoli wyciąga je ku górze. Wraz z początkiem lata w kolejnym roku grzyb przerasta wnętrza owadów i następuje w nich rozwój młodego owocnika, który wyrasta ponad ziemię.

Rdzenni mieszkańcy Tybetu nadali cordycepsowi własną nazwę – yartsagunbu, która oznacza letnią trawę i zimowego robaka równocześnie. Zbiory zaczynają się w maju i trwają około 1,5 miesiąca. Zbieraniem grzybów zajmują się ludność całych wsi, a rosnąca wartość handlowa sprawiła, iż zbiory te stały się podstawą utrzymania poprzez kolejny rok. Niestety tak liczne zbiory przyczyniają się do ograniczenia występowania grzyba, a ekolodzy obawiają się, iż w kolejnych latach grzybnia zostanie całkowicie wyeksploatowana i zdegradowana powodując całkowity zanik grzyba w naturalnych warunkach.

w chwili obecnej rynkowa cena cordyceps sinensis sięga 20 tys. USD za funt, lecz zbieracze uzyskują zaledwie niewielką cześć tej kwoty – około 5 USD za sztukę.

wartość Cordycepsu w Chinach, Shanghai, czerwiec 2019r.

Współcześnie zainteresowanie grzybem cordyceps sinensis rozpoczęło się w roku 1993 w trakcie olimpiady w Seulu, na skutek afery dopingowej. Warto nadmienić, iż lata dziewięćdziesiąte ubiegłego stulecia to okres rozwoju żywności praktycznej. Długa histria użycia cordycespu poprzez tradycyjną chińską medycynę sprawiła, ze zainteresowały się nim światowe laboratoria. Nawet Amerykańska Akademia Nauk sklasyfikowała go jako potencjalnie zdrowotny, co oznacza iż potencjalnie pomaga utrzymać dobra kondycję fizyczną i uniemożliwiać chorobom, lecz nie jest lekarstwem.

wielkie zapotrzebowanie na aktywne elementy maczużnika chińskiego sprawiły, że jest on obecnie uprawiany na an amorficznych grzybniach w specjalnie do tego służących bioreaktorach. Produkcja wynosi około 10 mln. Ton rocznie. Wraz z rozwojem biotechnologii z uprawy wykluczono konieczność zastosowania larw ćmy. Mimo to, pozyskiwane w ten sposób grzyby znamionuje wysoka zawartość ich najcenniejszego składnika – korydycepiny. Zawartość komponentów aktywnych w grzybach hodowlanych wynosi 100-4000 (μg/g) kordycepiny i 1500-3700 (μg/g) adenozyny. Do pozostałych cennych elementów grzyba należą: polisacharydy, D-mannitol, witaminy A, B, C,E, aminokwasy, sterole i składniki mineralne.

Preparaty uzyskiwane z hodowli wykorzystywane są we wspomaganiu procesów leczenia nowotworów i hipoglikemii. W ostatnich latach nasila się zainteresowanie kordycepiną jako ewentualnym komponentyem leków posiadających oddziaływać na układ opornościowy i mobilizować go do walki z nowotworem, a także cukrzycą. Badania szczególnie licznie prowadzone są w Chinach, ale nie spełniają one norm europejskich czy amerykańskich z powodu odmiennej metodologii badań.


Shiitake (Twardziak jadalny, Lentilula edodes)

Lentinula edodes klasycznie występuje na terenie Dalekiego wschodu: Japonii, Korei i Chin. W mniejszej ilości występuje w dodatku na Borneo, w Wietnami, Tajlandii czy Birmie. Powszechnie znana jest jego japońska nazwa shiitake, która etymologicznie wywodzi się od słów „shii" – oznaczającego nazwę drzewa będącego żywicielem shiitake, i take – grzyb. Polska nazwa to twardziak jadalny.

Zapisy historyczne dotyczące shiitake po raz pierwszy odnotowane zostały w roku 199, kiedy to plemię Kyusuyu podarowało grzyby japońskiemu cesarzowi. Przypuszcza się jednak, iż grzyb ten był już wcześniej znany w Chinach. Nie budzi natomiast wątpliwości fakt, że uprawa hodowlana wywodzi się z Chin, a pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z X w n.e. W okresie panowania dynastii Ming (1368 – 1644) uważano, iż grzyby te pomagają zachować wigor i siły witalne. Przez długi okres czasu były przystępne tylko dla rodziny cesarskiej, a zapasy grzybów były pilnie strzeżone.

Grzyby shiitake cieszą się wielką popularnością na całym świecie. Jej przyczyn upatruje się w walorach smakowych, wartościach odżywczych i ozdobnemu wyglądowi. Uprawiany jest podobnie jak znana Polakom pieczarka, a uprawa możliwa jest na niemal wszelkich szerokościach geograficznych – uprawia się go w dodatku w Polsce. Masowa produkcja odbywa się jednak w Japonii. A grzyb ten stał się jednym z najistotniej modnych grzybów uprawianych przemysłowo.

Poza walorami smakowymi, shiitake ma jeszcze wyjątkowo atrakcyjny skład: posiada białko i liczne aminokwasy. Aminokwasy wchodzą w skład białek wszystkich organizmów żywych, a proporcje aminokwasów w białku shiitake uważane są za rewelacyjne. Grzyby bogate są w bardzo pożadany poprzez człowieka aminokwas – kwas glutaminowy. Dodatkowo shiitake zawierają sporą liczba lizyny i leucyny – aminokwasów, które nie występują w produktach zbożowych.

Tłuszcz stanowi około 4% suchej masy grzyba, a znajdujące się w nim kwasy tłuszczone nalezą do grupy kwasów nasyconych.

Świeże grzyby zawierają pomiędzy 50 a 80% węglowodanów, natomiast w suszonych jest ich już o około 20% mniej. W składzie grzyba posiada się dodatkowo chityna (7-8%), oraz błonnik (30%). W dodatku twardziak jadalny jest bogaty w witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminę D3, a także pierwiastki: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź. O wartości zdrowotnej grzyba decyduje jednak lentinan związek naturalny z grupy β-glukanów, polisacharyd D-glukozy. Drugim elementyem aktywnym biologicznie jest LEM (Lentinus edodes cymelium), stanowiący roztwór wodny pozyskiwany ze sproszkowanej grzybni. Najwazniejszą część LEM stanowi kompleks proteinowo-sacharydowy, na który składa się: fruktoza, glukoza, arabinoza, galaktoza i mannoza. Na dodatek w składzie LEM zawarte są:
- pochodne kwasu nukleinowego,
- witaminy z grupy B,
- ergosterol (prowitamina D2),
- purynowe alkaloidy,
- ligniny,
- białka,
- węglowodany,
- lipidy,
- kwasy ekologiczne,
- kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, linolenowy, stearynowy, tetradekanowy, mirystynowy),
- witamina C,
- kwas foliowy,
- związki aromatyczne,
- błonnik,
- komponenty mineralne.


Źródła:
1. GRZYBY REISHI – „LEK NA NIESMIERTELNOŚĆ"? Autorzy: Hubert Podgórny, Mateusz Bedus, Opiekun: dr inż. Marta Pisarek, SKN Ekologów, PWSZ Krosno Ul. Kazimierza pokaźnego 6, 38-400 Krosno
2. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Tom 60, 2011, Numer 3-4, (292-293), Strony 483-490, „SKŁAD, WARTOŚĆ ODŻYWCZA, a także cechy ZDROWOTNE GRZYBÓW POZYSKIWANYCH ZE STANOWISK NATURALNYCH"
3. Www.grzybylecznicze.pl/reishi
4. Anna Grys, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Zdzisław Łowicki, Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Dyrektor Instytutu: prof. Dr hab. Grzegorz Spychalski
5. Www.neuroexpert.org/wiki/reishi-ganoderma-lucidum
6. Biologia, atrybuty żywieniowe, a także uprawa twardziaka jadalnego Lentinula edodes(BERK.) SING., Marek Siwulski, Jolanta Lisiecka, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak, Agnieszka Jasińska, Katedra Warzywnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
7. Biotechnologia grzybów. Wykorzystanie w farmacji i suplementacji. Jadwiga Turło, Katedra i Zakład technice Leków i Biotechnologii Farmaceutycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Preparaty ziołowe